U heeft besloten een Dobermann in huis te halen of u overweegt dit. Vóórdat u definitief besluit een Dobermann in huis te nemen, doet u er verstandig aan onderstaande informatie door te nemen. Op deze manier weet u zeker dat u de juiste keuze heeft gemaakt en later geen spijt krijgt.
Hoogte
De Dobermann valt onder de grote rassen. Dit houdt in dat praktisch iedereen een Dobermann kan aaien zonder hierbij door de knieën te hoeven gaan. Best groot dus. De schofthoogte geeft aan hoe groot een hond is. De schofthoogte wordt gemeten bij een staande hond. De afstand van de grond tot de bovenkant van de schouderbladen wordt gemeten. Een Dobermann teef wordt 63-68cm hoog. Een reu wordt 68-72cm hoog.
Gebruiksdoel
De Dobermann is van oorsprong gefokt als waakhond. Deze eigenschap zit nog steeds in het ras. Dit heeft tot gevolg dat een Dobermann bij (vreemde) geluiden of vreemde mensen ‘aan kan slaan’ (kan gaan blaffen). Ze hebben vaak als eerste door wanneer iets niet in de haak is. Het blaffen is voor een groot deel met training af te leren. Onthoud wel dat dit een karaktereigenschap van het ras is. In eerste instantie zal het aanslaan een instinctieve reactie zijn.
Karakter
De Dobermann is een temperamentvolle hond. Dit houdt in dat ze echt karakter tonen door hun uitdrukkingen, elegante bouw, eigenzinnigheid en vasthoudendheid. Daarnaast zijn ze moedig (moet ook wel als je een waakhond bent) en heel erg slim. Een Dobermann heeft bij voorkeur een baas nodig die ervaring heeft met honden, consequent is en weet wat hij verwacht van zijn hond. Doordat de Dobermann zo slim is en vasthoudend, zal hij zijn baas niet zomaar gehoorzamen. Hij zal de grenzen altijd op blijven zoeken. Het gezegde ‘je geeft een vinger en ze nemen je hand’ is hier helemaal op zijn plek. Dit kan in het ergste geval helemaal ontaarden een hond die de baas is over het gezin. Ook bij te weinig beweging of training gaan Dobermanns zich vervelen. Dit kan leiden tot probleemgedrag zoals bijvoorbeeld het slopen van uw lievelingsschoenen. Volg daarom een puppycursus en vervolgtrainingen zoals ‘(Voortgezette) elementaire gehoorzaamheid’, ‘Verkeerszekere hond (VZH) of IPO. U leert de Dobermann wie de baas is, u versterkt uw band en zorgt ervoor dat uw Dobermann zich niet gaat vervelen. Kijk bij Hondensport als u meer wilt weten over de verschillende cursussen/trainingen die u kunt gaan doen. Daarnaast is voldoende beweging heel belangrijk. Denk hierbij aan minimaal 1 uur per dag stevig wandelen of fietsen.
Verzorging
De Dobermann heeft weinig verzorging nodig. De vacht is kortharig en bestaat alleen uit dekharen, geen onderwol. Dit houdt ook in dat de Dobermann niet geschikt is om buiten gehuisvest te worden. De vacht hoeft niet geborsteld te worden. Hooguit moet u uw Dobermann eens in de zoveel tijd in bad doen om al het vuil te verwijderen.
Waar u wel rekening mee moet houden, is dat u een Dobermann moet ontwormen en ontvlooien. De vacht is dan kort, vlooien en teken kunnen zich ook in deze vacht prima thuis voelen. Vraag uw dierenarts om advies of kijkt u onder ‘Een pup in huis, weet u wat een pup nodig heeft?’ voor meer advies over het ontwormen en ontvlooien.
Gezondheid
De Dobermann is een relatief gezond ras. Er zijn een aantal (erfelijke) aandoeningen waar u rekening mee moet houden. Kijk onder Gezondheid welke erfelijke aandoeningen bij de Dobermann voorkomen. Naast de erfelijke aandoeningen is de Dobermann matig gevoelig voor voorste kruisbandletsel. Voorste kruisbandletsel treedt op wanneer de hond een onverwachte draaiing maakt met zijn knie waarna de voorste kruisband scheurt. Dit is een aandoening die operatief verholpen moet worden. Het kan de rest van zijn leven een zwakke plek blijven. Als de voorste kruisband van een knie is gescheurd, dan bestaat er een hoog risico dat de voorste kruisband van de andere knie ook scheurt op latere leeftijd.
Vraag bij de fokker na in hoeverre zij verwachten dat deze aandoeningen voor zullen komen bij de pups. Vanuit de rasvereniging zijn hier strikte regels voor opgesteld om het vóórkomen van de erfelijke aandoeningen te verminderen. U mag er vanuit gaan dat Gecontroleerde nesten die vermeld staan bij de rasvereniging, voldoen aan deze voorwaarden. Op onze website kunt u onder Wie zijn wij in ‘Onze visie’ meer lezen over hoe wij hiermee omgaan. Bij Onze honden kunt u voor elk van onze Dobermanns nagaan waar zij qua gezondheid op gescreend zijn.
Zoals u heeft kunnen lezen, komen er aardig wat overwegingen kijken bij het aanschaffen van een hond. Zeker als u nog geen ervaring heeft met honden, is een Dobermann misschien niet de beste hond om mee te beginnen. Een overweging die hier niet besproken is, is met welke uitgaven u rekening moet houden. Klikt u op Uitgaven om meer over de uitgaven te weten te komen. Natuurlijk hopen wij dat u nog steeds bij uw keuze bent gebleven om een Dobermann in huis te nemen. Neemt u gerust contact met ons op als u nog vragen heeft.