De eerste weken van een pup

De pups zijn geboren! Eindelijk kunt u uw toekomstige Dobermann in het echt ontmoeten. Dat zou u het liefst vandaag nog willen doen. Hieronder volgt meer uitleg over de eerste weken van de pups. Het zal voor u duidelijkheid geven over wat er die eerste weken in het leven van de pups speelt en wat onze verwachtingen zijn.

 

De pups

Het eerste wat de pups doen nadat ze geboren zijn, is direct op zoek naar de tepel om te drinken. De pups worden doof en blind geboren, kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet zelf regelen, kunnen nog niet zelf plassen en poepen, hebben nog geen tanden en kunnen nog niet lopen. Aan het eind van de 2e week gaan de ogen en oren open, komt het melkgebit door en leren ze te gaan staan. Eind van de 3e week beginnen ze zelfstandig te plassen en poepen en beginnen ze hun eigen lichaamstemperatuur te regelen. Vanaf de 4e week gaan ze echt lopen en krijgen ze vast voer bijgevoerd naast de moedermelk.

Ondanks alle veranderingen in de eerste 3 levensweken zijn de voornaamste prioriteiten van de pups eten en slapen. Wij zijn in deze weken druk met het in de gaten houden van moeder en pups. We controleren bij de pups of ze voldoende groeien, stimuleren het plassen en poepen, zorgen voor een goede hygiëne en zorgen dat de pups warm genoeg blijven. Bij de teef controleren we of ze geen pyometra (baarmoederontsteking) krijgt, of ze voldoende melk geeft en geen mastitis (ontsteking van de melkpakketten) ontwikkelt. Wanneer de pups 3 weken oud zijn, is het lichaam van de teef voor het grootste deel hersteld van de bevalling.

 

Bezoekuren

Vanaf 3 weken leeftijd kunt u voor het eerst bij de pups op bezoek komen. De pups en teef alsook wij en onze andere honden zijn dan gewend aan de veranderde situatie. Hierdoor kunt u in alle rust langskomen en hebben wij de tijd om uw vragen te beantwoorden.

U kunt een afspraak maken op de volgende dagen en tijden:

Maandag t/m vrijdag: 19.00 – 21.30u

Zaterdag en zondag: tijd nader overeen te komen

Tijdens de bezoekuren gaan we samen een goede match voor u vinden. Dat wil zeggen, een pup uitzoeken die het beste bij u aansluit. In de loop van de eerste weken worden de karakters van de pups duidelijk. Afhankelijk van wat u wilt bereiken met uw Dobermann, kiezen we samen een pup uit die bij u past.

Voordat u bij ons op bezoek komt, willen wij uw aandacht vragen voor de hygiëne. In de periode dat u bij de pups op bezoek komt, zijn de pups vatbaar voor ziektes. Mocht u in aanraking zijn geweest met zieke dieren op de dag dat u op bezoek komt, dan willen wij u vragen van tevoren schone kleren aan te trekken. Wanneer u bij ons bent, vragen wij of u uw handen wilt wassen voordat u de pups aanraakt. Alvast bedankt voor uw medewerking.

 

Medische handelingen

Wij zorgen ervoor dat de pups ontwormd en gevaccineerd worden. Ontwormen gebeurt op 2, 4, 6 en 8 weken leeftijd. De pups krijgen hun eerste vaccinatie op 6 weken leeftijd. Ze krijgen dan ook een Europees paspoort. Voordat de pups gevaccineerd worden, worden ze gechipt door een dierenarts van de Raad van Beheer. De dierenarts neemt direct een DNA monster voor de afstammingscontrole en registratie van het DNA in de database van de Raad van Beheer.

In Onze visie heeft u kunnen lezen dat wij het vóórkomen van erfelijke aandoeningen willen verminderen. Daarom laten we bij alle pups een (voorlopig) oogonderzoek uitvoeren op PHTVL / PHPV. Wanneer uw pup 12 maanden of ouder is, kunt u het onderzoek herhalen om de definitieve uitslag te krijgen. Deze is in de meeste gevallen hetzelfde als de voorlopige uitslag. Daarnaast is aan u de keus of u uw toekomstige pup wilt controleren op von Willebrand ziekte of niet. Als u dit wenst, dan draagt u zelf de kosten hiervoor.

 

Overdracht pups

Wanneer de pups 7 weken oud zijn, mogen ze met hun nieuwe baasje mee naar huis. Voordat u uw pup mee naar huis neemt, moeten er nog wat formaliteiten geregeld worden.

Wij zorgen ervoor dat u een informatiemap ontvangt met daarin informatie over het voedingsschema, ontwormen, vaccineren en dergelijke. U krijgt het Europees paspoort van ons mee. U krijgt voer mee voor de eerste week bij u thuis. En u krijgt een stukje deken uit het nest mee zodat de pup zich sneller bij u thuis voelt. U zorgt er op uw beurt voor dat de volledige betaling door ons is ontvangen en u tekent een koopovereenkomst. De koopovereenkomst is een standaard koopovereenkomst die wordt uitgereikt door de rasvereniging, Dobermann Vrienden in Nederland (D.V.I.N.). Besef u dat wij zieke of niet fitte pups (nog) niet met hun nieuwe baasje mee naar huis geven, ookal mag de pup al met u mee. In de eerste week dat u de pup in huis heeft, moet u naar uw dierenarts gaan om een algemeen onderzoek te laten uitvoeren. Dit vormt het bewijs dat wij u een gezonde pup hebben verkocht. U laat de uitslag van het onderzoek ondertekenen door uw dierenarts. Controleer of de praktijkstempel ook op de uitslag staat. U stuurt een kopie naar ons toe per post of via de mail. Vergeet niet een halsband en riem mee te nemen wanneer u de pup op komt halen. Misschien heeft u deze niet nodig, maar het is wel fijn om hem bij u te hebben. De stamboom ontvangen wij helaas pas nadat u de pup mee heeft genomen. Wanneer wij de stambomen van de Raad van Beheer hebben ontvangen, dan komen wij deze bij u langsbrengen. Tegelijkertijd kunnen wij dan zien hoe het met de pup gaat.

 

En dan is het eindelijk zover! Uw Dobermannpup mag met u mee naar huis. Zorg dat u hier goed op voorbereid bent door Weet u wat een pup nodig heeft door te nemen.