Met welke uitgaven moet u rekening houden?

U heeft besloten een Dobermannpup in huis te halen. Super leuk! Helaas zit er ook een financieel plaatje aan een huisdier vast. Zeker een hond is over zijn gehele leven niet het goedkoopste huisdier (wel de leukste!). Hieronder hebben wij geprobeerd de uitgaven voor uw Dobermann op een rijtje te zetten. De bedragen zijn een indicatie en kunnen in werkelijk afwijken van het hieronder geschetste voorbeeld. U kunt hier geen rechten aan ontlenen.

Naast de aankoopsom zijn er nog veel meer uitgaven waar u rekening mee moet houden. Denk aan kosten voor de puppycursus en vervolg trainingen, dierenartskosten, kosten voor voer, speeltjes, hondenmand, etc. Hieronder volgt een uitgebreidere beschrijving.

 

Aankoopsom: neemt u hiervoor contact met ons op.

 

Dierenarts

Totaal: 160 euro per jaar.

U pup zal net als elke hond ontwormt, ontvlooit en gevaccineerd moeten worden. De prijzen kunnen per dierenarts sterk verschillen. Over het algemeen moet uw hond 4x per jaar ontwormt worden, 12x per jaar ontvlooit en 1x per jaar gevaccineerd. Wij ontwormen onze honden met Milpro. De kosten hiervoor bedragen rond de 60 euro per hond op jaarbasis. Voor ontvlooimiddelen bent u al snel 70 euro op jaarbasis kwijt. Voor de vaccinatie moet u rond de 30 euro per hond rekenen op jaarbasis.

 

Voer

Totaal: 470 euro per jaar.

Wat u betaalt voor het voer, hangt heel erg af van het merk dat u geeft, waar u het koopt en hoeveel voer uw hond nodig heeft. Merken als Royal Canin en Hill’s zijn vaak een stuk duurder dan merken als Cavom. Voor een 15kg zak Royal Canin betaal je rond de 50 euro. Voor een zak Cavom nog geen 40 euro. Daarnaast kunt u er ook voor kiezen om Barf of kant en klaar versvlees te voeren in plaats van brokken. Wat u voert is heel erg afhankelijk van de behoefte van uw hond en waar de hond het goed op doet. Wij voeren onze honden Cavom afgewisseld met versvlees. Gemiddeld kan één hond 2 maanden eten van een zak Cavom (wanneer we alleen maar Cavom voeren). Dit houdt in dat u rond 250 euro kwijt bent aan voer per jaar. Daarnaast geven wij onze honden tussendoor geperste kauwstaven van runderhuid. De kauwstaven kosten rond de 20 euro per 20 stuks (online vaak goedkoper). Als een hond er drie per week eet, dan kom je op bijna 160 euro op jaarbasis. Online kunt u vaak voer en kauwstaven kopen die goedkoper zijn dan in de winkel. Ook is het online makkelijker de aanbiedingen te bekijken. Het loont dus nogal eens om online voer te bestellen. Als laatste wilt u tijdens het trainen met uw hond graag belonen met een snoepje. Deze minisnoepjes kosten ongeveer 5 euro per bak van 500 gram. Hier kunt u best een tijdje mee vooruit en het is niet duur, maar elke euro is en één! Gesproken als een echte Nederlander. Wij zijn voor het gemak uitgegaan van 1 bak per maand, dus 60 euro op jaarbasis.

 

Speeltjes

Totaal: 50 euro per jaar.

Dit is heel variabel. Geeft u uw hond pluche speeltjes die na een dag al verscheurd zijn of duurzamere speeltjes zoals een Kong waar uw hond jaren mee kan doen. Als u 5 speeltjes (ook voor tijdens de training) per jaar koopt van 10 euro per stuk, dan bent u 50 euro per jaar kwijt.

 

Hondenmand

Totaal: 200 euro per jaar (inclusief 100 euro voor eenmalige aanschaf bench/draadkooi)

U wilt natuurlijk dat uw hond zijn eigen plekje heeft in huis waar hij zich terug kan trekken en lekker kan gaan liggen slapen. Dan zult u dit moeten aanschaffen. Dit kan een mand met kussen zijn, alleen een dik kussen of een bench/draadkooi met kussens/kleedjes. Een bench, draadkooi of hondenmand zijn vaak eenmalige uitgaven, terwijl u vaker kussens en/of kleedjes moet kopen. U heeft voor een Dobermann gekozen, dus u zult de allergrootste maten aan moeten schaffen. Dit houdt in dat u voor een draadkooi minstens 100 euro moet betalen. Voor kussens/kleedjes gaan wij ervanuit dat u er minimaal 4 per jaar per hond moet aanschaffen. Wij stapelen per hond 2 kleedjes op elkaar en 2 extra zodat je ze om en om kan wassen. Na een jaar dan is vaak de vulling niet meer goed of zijn ze kapot gegaan. U moet rekening houden met minimaal 25 per kussen/kleedje (simpel printje met een online aanbieding). Totaal minimaal 100 euro per hond per jaar voor de kussens. Wij verslijten er vaak wel meer, maar ik wil u niet een té grote hartverzakking bezorgen door u met misschien wel onrealistisch hoge prijzen om de oren te slaan.

 

Hondentraining

Totaal: 280 euro per jaar (incl. 120 euro voor 10 lessen puppycursus).

De hondentraining mag natuurlijk niet vergeten worden. U kunt denken aan een puppycursus en een vast lidmaatschap bij een vereniging waar u voor het onderhouden van de gehoorzaamheid of voor verdere diploma’s traint. Beide zijn met een Dobermann vaak noodzakelijk (kijkt u Welke baas is geschikt voor een Dobermann nog eens na). De prijzen van puppycursussen verschilt enorm. Gemiddeld betaal je 120 euro per cursus van 10 lessen. Wil je verder trainen, dan betaal je vaak een maandelijks lidmaatschap. Ook dit kan erg verschillen. Een bedrag van 160 euro per jaar is niet vreemd. Gaat u verder trainen, dan moet u ook rekening houden dat u, afhankelijk van wat u wilt gaan doen, uitgaven heeft voor extra halsbanden, lijnen, tuig, etc. 

Het belangrijkste wat u moet onthouden voor de training, is dat u een club zoekt waar u de professionele hulp kunt krijgen die u nodig heeft, en waar u zich thuis voelt. En onthoud dat het gaat om het plezier van het samen trainen met je Dobermann en niet (percé) om het resultaat.

 

Eindafrekening

Totaal: 1160 euro per jaar (excl. aankoopsom)

Opgeteld is dit het totaal op jaarbasis voor het eerste jaar van uw Dobermannpup. Kosten als benzine, schoonmaakmiddelen voor de auto, haarverf (tegen de grijze haren) zijn hier niet bij inbegrepen. Maar even serieus. Hopelijk heeft u een klein beetje inzicht gekregen in de uitgaven. Afhankelijk van wat uw wensen en doelen zijn, kunnen de uitgaven er voor u anders uitzien. Dit kunt u nu zelf enigszins inschatten. Als u de financien op orde heeft, dan kunt  u overgaan naar de volgende stap: een pup aanschaffen! Kijkt u verder onder wat moet ik doen om een pup aan te schaffen voor meer informatie.