Socialisatie

Een goede socialisatie is heel belangrijk. U laat uw pup kennismaken met alle onderdelen van het dagelijks leven. Uw Dobermann leert gepast reageren in verschillende situaties van het dagelijks leven.

 

De socialisatie laat zich onderverdelen in verschillende fasen vanaf de geboorte tot ongeveer 12 maanden leeftijd. Bij ons start de socialisatie. Wij gaan actief met de puppy’s allerlei situaties opzoeken om ze hieraan te laten wennen. Dit is het begin. U gaat verder met de socialisatie door actief met uw pup allerlei situaties op te zoeken. Denk aan bijvoorbeeld kinderen (van allerlei verschillende leeftijden), andere honden (zoveel mogelijk rassen en groottes), verkeer, openbaar vervoer, in de auto reizen, alle huishoudelijke apparaten, het alleen thuis laten (als uw Dobermann later wel eens een paar uur alleen thuis is), verschillende plaatsen, verschillende geluiden (denk ook aan vuurwerkgeluiden), enzovoorts. Maak desnoods een lijstje van de activiteiten die u wilt ondernemen voor de socialisatie. De kracht zit hem in de herhaling. Wilt u dat uw pup echt went aan bepaalde situaties, dan zult u deze situaties meerdere malen moeten opzoeken. Een goede manier om uw pup aan andere honden te laten wennen, is het volgen van een puppycursus.

De fase van 12 weken leeftijd tot 6 maanden wordt de angstfase genoemd. Uw pup zal zich terughoudender opstellen ten opzichte van nieuwe situaties dan voorheen. Mocht het gebeuren dat uw pup een keer een vervelende situatie mee maakt, zoek deze situatie dan zo snel mogelijk weer op. Liefst direct, uiterlijk binnen één dag. U voorkomt hiermee dat een vervelende situatie een trauma wordt voor de pup. Dit geldt ook wanneer uw pup gegrepen is door een andere hond. Zoek dan een andere hond op van dezelfde grootte met dezelfde haarsoort/-kleur die wel sociaal is naar andere honden. Beloon uw pup wanneer deze gewenst gedrag vertoont. Doet u dit niet, dan kan het zijn dat uw pup later hetzelfde reageert als de hond die uw pup heeft gegrepen.

 

Een pup socialiseren is ontzettend leuk. U moet hier wel de tijd voor uittrekken. Uw pup heeft tijd nodig om alle indrukken die op hem afkomen, te verwerken. De kracht van een goede socialisatie zit hem in de herhaling. Een goed gesocialiseerde hond is een plezier voor het leven.