Beweging

De Dobermann behoort tot de grote rassen. Dit betekent dat uw pup pas tussen 12 en 18 maanden leeftijd volledig in lengte is uitgegroeid. Totdat de botten en gewrichten volledig zijn uitgegroeid, moet u rekening houden met de hoeveelheid en type beweging die u uw Dobermann aanbiedt om schade aan de botten en gewrichten te voorkomen.

 

Wanneer u uw pup net in huis heeft, wilt u waarschijnlijk veel met de pup rennen en spelen. Pas hiermee op. Als u op jonge leeftijd overmatig de botten en gewrichten belast, dan kunt u aandoeningen als heupdysplasie veroorzaken. Ga de eerste weken daarom kort met uw pup naar buiten, ongeveer 10 minuten per keer. Wanneer u met uw pup speelt, wees dan voorzichtig met plotselinge wendingen en draaiingen. Bijvoorbeeld bij het spelen/apporteren van een bal. Maakt uw pup teveel plotselinge wendingen, dan overbelast hij zijn gewrichten. Een gevolg kan voorste kruisbandletsel zijn op later leeftijd. Wees ook voorzichtig met het fietsen op jonge leeftijd. Dit is een hele fijne manier om uw Dobermann snel moe te maken, maar ook hiermee kunt u de botten en gewrichten overbelasten met heupdysplasie als gevolg. Over het algemeen zeggen we, ga pas met fietsen met uw Dobermann wanneer deze minimaal 12 maanden oud is. Wilt u later gaan fietsen met uw Dobermann, dan kunt u dit natuurlijk wel al op jonge leeftijd trainen. Fiets dan kort een blokje om het huis om te oefenen, maar wacht met de lange afstanden tot na 12 maanden leeftijd. Vanaf 12 maanden leeftijd kunt u (officiële) heupdysplasie röntgenfoto’s laten maken om de heupen te controleren voordat u gaat beginnen met lange afstanden fietsen.

 

Het is heel normaal dat u veel met uw pup wilt rennen en spelen. Pas op dat u uw pup met mate laat bewegen totdat de botten en gewrichten zijn uitgegroeid tussen 12 en 18 maanden leeftijd. Zo heeft u een leven lang plezier van uw Dobermann.