Show

Als u het leuk vindt, kunt u met uw Dobermann naar hondenshows gaan. Er zijn diverse shows het hele jaar door. Sommigen zijn alleen georganiseerd voor de Dobermann, anderen zijn toegankelijk voor alle rassen. Heeft u dit nog nooit gedaan, dan kan dit best spannend en overweldigend zijn. Daarom geven wij hieronder uitleg over hoe een show in zijn werking gaat en hoe u zich hier op voor kunt bereiden.

 

Hoe ziet een show eruit?

Afhankelijk van de show zijn er meer of minder hondenrassen die gekeurd worden. Een show kan zelfs zo groot zijn dat deze in twee dagen is gesplitst. Shows zijn vrijwel altijd in het weekend. Onderschat niet hoeveel tijd een show in beslag neemt en hoeveel energie het kost. Vaak vertrekt u ‘s morgens vroeg en bent u pas ‘s avonds laat gebroken weer thuis. Maar het is het dubbel en dwars waard.

Bij binnenkomst wordt uw ticket gecontroleerd en u ontvangt de catalogus als u daarvoor betaald heeft. Daarna loopt u naar binnen. Vaak staan er dierenartsen bij de ingang om de binnenkomende honden op ziekteverschijnselen te controleren. Zorg er voor dat uw vaccinatieboekje en ontworming niet verouderd zijn. Een dierenarts kan u toegang tot de show weigeren. Eenmaal op het showterrein bevinden er zich diverse keurringen waarin honden van verschillende rassen gekeurd worden. Bij elke ring hangt een nummer en staat een bord. Het nummer is het nummer van de betreffende ring. Op het bord hangen lijsten van de rassen die in de ring gekeurd worden die dag. Op de lijsten staan alle ingeschreven honden met een vermelding in welke klasse zij zich hebben ingeschreven. Alleen het nummer dat u na inschrijven thuis heeft ontvangen, staat vermeld op de lijst. Dus niet de naam van uw Dobermann.  Nadat de honden zijn gekeurd worden de lijsten aangevuld met de uitslagen. U kunt op die manier precies zien hoe ver de keurmeesters zijn met keuren.

Langs de rand van de keurringen staan vaak bankjes waar u op kunt gaan zitten. Soms zijn er geen zitplaatsen geregeld. Neem altijd voor de zekerheid uw eigen stoelen mee. Anders loopt u het risico dat u de hele dag moet staan. Nog iets verder van de keurring verwijderd, zijn plaatsen gereserveerd waar u de bench met hond en uw andere spullen neer kunt zetten. Bent u er vroeg genoeg bij, dan heeft u kans op een mooie plek direct naast de keurring waar uw Dobermann later op de dag gekeurd zal worden. Stal uw spullen uit en maak het uzelf gemakkelijk.

Vaak zijn er standjes aanwezig met allerlei informatie en benodigdheden voor hondenliefhebbers. Neem gerust een kijkje tussendoor. U kunt uw Dobermann buiten uitlaten. Vaak staat dit goed aangegeven. De hondenuitlaatplaatsen zijn vaak ruim opgezet om de honden de ruimte te geven. Neemt u voor de zekerheid poepzakjes mee op de poep op te ruimen. Hondenliefhebbers waarderen het dat bedrijven (bijvoorbeeld sporthallen) hun bedrijfsruimte voor ons openstellen. Dit willen we in de toekomst graag zo houden. Ruim daarom je rommel en de hondenpoep op.

 

Hoe bereid ik me voor op een show?

U moet op zo een lange dag zorgen voor uzelf en uw Dobermann. Neem voldoende eten en drinken voor uzelf en uw Dobermann mee. Op vrijwel alle shows kunt u eten en drinken kopen, maar dit is best prijzig. Wij vinden het prettig om zelf ook wat hapjes en drankjes mee te nemen zodat je niet alles hoeft te kopen. Wij vinden het ook fijn om een dag van tevoren de auto alvast in te pakken. Zo hebben we ‘s ochtends voor de show meer rust en meer tijd om onze Dobermanns nog even goed uit te laten. 

Het is belangrijk dat uw Dobermann enigszins in showconditie is. Dat houdt in dat hij bijvoorbeeld niet te dik en niet te dun is. U moet de ribben kunnen voelen, maar niet kunnen zien. In de keurring moet u een bepaald parcour doorlopen. Sommige keurmeesters zijn heel geduldig en leggen duidelijk uit wat er van u verwacht wordt, mocht u het niet zo goed of helemaal niet weten. Andere keurmeesters zijn minder geduldig of de taalbarrière zorgt voor problemen. In dit geval, en om de zenuwen af te laten nemen, kunt u ringtraining gaan volgen. Tijdens de ringtraining wordt u uitgelegd wat er van u en uw Dobermann verwacht wordt in de ring. Mocht u willen gaan showen, dan kunt u altijd ons advies hierover vragen.

 

Een show moet u echt zien als een dagje uit. Het is gezellig om met alle andere Dobermannliefhebbers een praatje te maken en een beetje rond te kijken. Of u nu wint of verliest, dat maakt niet uit. Iedereen heeft wel eens pech en iedereen wint wel eens een keer. Gun de winst ook aan een ander dan alleen jezelf. Uiteindelijk komt u elkaar bij andere evenementen ook weer tegen. Zolang u en uw Dobermann maar plezier hebben. Dat is het allerbelangrijkste.