Hondensport

Een Dobermann is bij uitstek een hond die u veel kunt leren. Ze zijn slim, hebben veel energie en met de juiste begeleider leren ze snel. Trainen met uw Dobermann is dan ook bijna een must. Bij een gebrek aan uitdaging krijgt u een verveelde hond die voor zijn eigen uitdagingen gaat zorgen (bijvoorbeeld uw schoenen vernielen). U kunt diverse sporten met uw hond beoefenen op verschillende niveaus. Van samen hardlopen tot het trainen voor wedstrijden. Denk eraan dat als u mee wilt doen aan examens dat u een rashondenlogboek nodig heeft. U kunt deze aanvragen bij de Raad van Beheer. Houd er rekening mee dat tussen het aanvragen en ontvangen van uw rashondenlogboek ongeveer 3 weken zit. Hieronder worden een aantal trainen beschreven die zeer geschikt zijn om met uw Dobermann te volgen.

 

Puppycursus

Wanneer u uw pup net in huis heeft, is het belangrijk dat u uw pup gaat leren gehoorzamen. Dit kunt u onder andere doen door een puppycursus te volgen. U leert uw pup de basisbeginselen van het gehoorzamen (zit, af en aandacht vragen en vasthouden). Daarnaast is een puppycursus heel geschikt om de band met uw Dobermann te versterken en uw pup te socialiseren.

 

EG (Elementaire Gehoorzaamheid)

Wilt u na de puppycursus verder trainen, dan is de EG cursus een logische vervolg cursus. In deze cursus gaat u verder werken aan (het uitbreiden van) de gehoorzaamheid en de socialisatie. Denk aan zit en af oefeningen, aandacht vragen en vasthouden, volgen aan de voet, hier komen op bevel, enzovoorts. 

 

VEG (Voortgezette Elementaire Gehoorzaamheid)

Na het behalen van het EG diploma, kunt u doorgaan voor het VEG diploma. Bij de VEG cursus worden de oefeningen uit het EG verder uitgebreid en geperfectioneerd. Uw Dobermann leert sneller zitten en afgaan, recht naast u te zitten, nauwer te volgen aan de voet, tempowisselingen, afleggen op afstand, enzovoorts. 

 

VZH (Verkeerszekere hond)

De naam zegt het al. Uw leert uw Dobermann te gehoorzamen in het verkeer. Na het VEG gaat u verder trainen voor het VZH examen. Het is de bedoeling dat uw Dobermann niet alleen luistert op het trainingsveld, maar ook thuis wanneer u langs de weg loopt waar auto’s, scooters, fietsers, joggers en kinderen voorbij komen. Het examen bestaat uit twee onderdelen. De gehoorzaamheid en het gedrag van uw hond tegenover het verkeer. U gaat werken aan tempowisselingen, het afleggen op afstand uitbreiden, het hier komen op bevel en oefenen met joggers, fietsers, harde geluiden, lopen door drukke menigten, enzovoorts. 

 

IPO (Internationale Prüfungs Ordnung)

Wilt u nog verder de sport in, dan kunt IPO gaan doen. IPO is bij uitstel de werkhondensport voor Dobermanns. IPO bestaat uit drie onderdelen: speuren, gehoorzaamheid en manwerk. Bij het speuren leert uw Dobermann een spoor te volgen en alle voorwerpen op dit spoor te vinden. Is uw Dobermann heel goed in speuren, dan kunt u deze eigenschap verder uitbreiden door te trainen voor het examen Speurhond 1 en Speurhond 2. Bij de gehoorzaamheid (appèl) wordt nog meer dan bij VZH de nadruk gelegd op het afleggen, tempowisselingen met zit en af oefeningen, vooruit sturen, apporteren over de grond en apporteren door te springen over de schutting en de haag. Bij het manwerk wordt de Dobermann op de pakwerker af gestuurd. De pakwerker is een man met beschermende kleding aan en een speciale stevige mouw om een arm. De pakwerker simuleert de ‘dief’. Uw Dobermann moet de pakwerker staande houden wanneer deze beweegt (probeert te vluchten) door in de mouw te bijten. Wanneer de pakwerker staande is gehouden, is het de taak van de Dobermann om de pakwerker op die plek te houden totdat de eigenaar, u, bent gearriveerd. U begeleidt samen met uw Dobermann de pakwerker van het veld. De ‘dief’ is opgepakt en klaar om in hechtenis te zetten, zo gezegd. Dit is waar de Dobermann voor gefokt is: het bewaken. IPO bestaat uit drie niveau: IPO 1, IPO 2 en IPO 3. De moeilijkheidsgraad voor de Dobermann wordt telkens zwaarder. Hiermee wordt de belastbaarheid van de Dobermann bepaald. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is er geen sprake van agressie. De Dobermann wordt getraind om in de mouw te bijten, niet in de persoon. De Dobermann ziet dit als een spel. Als hij het goed doet, wordt hij beloond doordat hij in de mouw mag bijten. U kunt deze sport beoefenen bij elke Dobermannclub. Zoek een club die bij u past op D.V.I.N. Kringgroepen.

 

U bent vrij in het kiezen wat u wilt gaan doen met uw Dobermann. Hierboven staan een aantal opties vermeld. Wat belangrijk is, is dat u ook voor uw plezier en die van uw Dobermann kunt trainen. U hoeft geen examen te doen. Het doel van de hondensport is dat we samen bezig zijn met onze dobermann. U leert uw Dobermann gehoorzamen, u zorgt dat hij zich niet gaat vervelen en u werkt tegelijkertijd aan de band met uw Dobermann. Wat wil een mens nog meer.