Gezondheid

Net als bij veel andere hondenrassen komen ook bij de Dobermann erfelijke aandoeningen voor. Dit is niet wenselijk. Daarom is ons fokbeleid erop gericht het voorkomen van de erfelijke aandoeningen te verkleinen. Erfelijke aandoeningen die voorkomen bij de Dobermann zijn Dilaterende Cardiomyopathie (DCM), Heupdysplasie (HD), PHTVL / PHPV en Von Willebrand Disease (vWD). Wilt u meer informatie over de afzonderlijke aandoeningen, klikt u dan op de links hieronder.

 

 

Erfelijke aandoeningen ontstaan door mutaties in het DNA die via de ouderdieren aan nakomelingen worden doorgegeven. Er bestaan verschillende testen om te controleren of uw hond aan erfelijke aandoeningen lijdt. Bij de controle op DCM wordt de werking van het hart gecontroleerd door middel van een hartecho en een 24-uurs Holter ECG. Voor heupdysplasie worden officiële rontgenfoto’s van de heupen gemaakt. PHTVL / PHPV is een oogaandoening waarbij in het oog gekeken wordt met een oogkijker (ophthalmoscoop). Voor de controle op Von Willebrand kan een bloedmonster of een swab van het wangslijmvlies opgestuurd worden naar het laboratorium. Wilt u meer weten over wat DNA is en wat er in een laboratorium gedaan wordt met DNA monsters? Klikt u dan op onderstaande afbeeldingen. 

 

Foto
06-11-2016 | Het levensverhaal van DNA, een presentatie tijdens de DVIN fokkersvergadering. Presentator: Marianne Vervest.

 

Gallerij: Presentatie ‘Het levensverhaal van DNA’.